Aivojen täytyy saada kehittyäkseen sopivassa määrin haasteita. Niitä kehittää kaikenlainen mielekäs tekeminen, kuten uuden harrastuksen opettelu, kielten opiskelu, ristikoiden ratkominen tai esimerkiksi loogista ratkaisukykyä vaativa pelaaminen. Peleissäkin on eroja, ja toiset ovat kehittävämpiä ja jotkut taas enemmänkin pelkkää viihdettä ja jännitystä, kuten kolikkopelit. Kasinopeleistäkin löytyy monia aivotyötäkin vaativia vaihtoehtoja, ja esimerkiksi pokeri aktivoi jo mukavasti aivohermoja.

Pelaamalla treenaat aivojasi kognitiivisia taitoja vaativalla toiminnalla. Kun esimerkiksi pohdit pelin taktiikoita, aivoissasi syntyy hermosolujen välille uusia yhteyksiä, ja vanhat yhteydet taas vahvistuvat. Se näkyy aivojesi toimintakapasiteetin vahvistumisessa. Jatkossa sinun on siis entistä helpompi käsitellä uutta tietoa esimerkiksi opiskellessasi itsellesi ammatin tai uutta kieltä.

Pokeri ja monet muut älypelit kehittävät aivoja ja ajattelua monin eri tavoin. Alla on kerrottu 4 harjoitustyyppiä, jotka sisältyvät luonnostaan pokerin pelaamiseen:

Opettele uusi taito

Jos et ole vielä koskaan pelannut esimerkiksi pokeria, tutustu uuden pelin sääntöihin ja kokeile rohkeasti pelaamista. Olet opettelemassa uudenlaisella logiikalla tapahtuvaa toimintaa, joka kehittää aivojesi joustavuutta. Jatkossa olet entistä mukautuvaisempi omaksumaan myös muita uusia eteen tulevia asioita.

Vahvista keskittymiskykyä

Pelatessasi pokeria sinun tulee keskittyä tarkasti peliin, olipa pelitilanne, kuinka jännittävä tahansa. Pelissä menestyäksesi vastapelaajan reagointeja ja pieniä hienovaraisia eleitä täytyy jatkuvasti tarkkailla ja samalla pitää oma asenne vakaana, vaikka hermostuttaisikin. Hyvästä keskittymiskyvystä ja mielenhallinnasta on hyötyä myös työelämässä. Jos esimerkiksi jännität yleisön edessä esiintymistä, voit harjaannuttaa keskittymiskykyäsi juuri pelaamalla, sillä tässä lajissa keskittymistä haastaa myös vallitseva jännitys. Toki mielenhallintaa voi kehittää myös meditoimalla tai vaikkapa syventymällä tarkkailemaan ympäristössä olevia ärsykkeitä, olivat ne sitten esimerkiksi linnun laulua tai oksien liikettä, mutta näissä harjoituksissa et saa mukaan jännityksen tuomaa haastetta.

Kehitä loogista päättelykykyä

Pokerin ja monien muiden pelien on todettu kehittävän loogista päättelykykyä. Tätä taitoa varten on olemassa myös varta vasten suunniteltuja logiikkapelejä, mutta myöskään monia perinteisempiäkään pelejä ei kannata vähätellä. Esimerkiksi shakki on kautta aikojen tunnettu yhdeksi parhaasta tällä saralla, mutta samaa voit harjoitella myös vaikkapa pelaamalla korttia ystäviesi kanssa.

Vahvista muistia

Pelaaminen on myös tehokas tapa vahvistaa lyhytkestoista muistia, joka tunnetusti heikkenee iän myötä. Esimerkiksi pokerissa sinun on muistettava sääntöjen lisäksi vastapelurin liikkeet – ja kuin huomaamatta viihdyttävän pelaamisen aikana myös muistisi kehittyy.

Aivojen toiminta muuttuu jatkuvasti elämän aikana, ja esimerkiksi murrosikään mennessä aivosolut ovat jo kokonaan uusiutuneet. Tietoinen aivotreeni kannattaa tutkijoiden mukaan aloittaa viimeistään keski-iässä, sillä myös aikuisena aivosolut voivat vielä uusiutua. Vaikka aivot ovat parhaassa terässä parikymppisenä, alkaa tämän iän jälkeen niiden toiminta heiketä. Omalla toiminnalla on siis suuri merkitys niiden suorituskykyyn.

Aivoja todella kannattaa harjaannuttaa, sillä työelämässä luovan tietotyöskentelyn merkitys tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa, mikä vaatii meiltä entistä suurempia älyllisiä ponnistuksia. Ja mikä sen mukavampaa, jos voit treenata aivojasi mielekkäällä tavalla, vaikkapa pokeria pelaten.