Jos pidät liikkumisesta tai olet harrastanut esimerkiksi fitness-urheilua jo monia vuosia, olet kenties pohtinut harrastuksen muuttamista ammatiksi. Personal trainer eli suomeksi henkilökohtainen valmentaja tarkoittaa asiakkaan tarpeisiin suunniteltua ja mukautettua valmennusta, joka voi käsittää liikunta- tai myös ravintovalmennuksen.

Kun asiakkaat siis pohtivat, kuinka aloittaa kuntoilu, tulee personaltrainerin tarjoama asiantuntija-apu tarpeen. Henkilökohtainen valmentajan tehtävänä on löytää realistiset tavoitteet sekä tukea valmennettavaansa niiden saavuttamisessa. Tavoitteet ovat erittäin henkilökohtaisia, mutta ne voivat kattaa esimerkiksi lihasmassan kasvattamisen, painonpudotuksen tai kehon kiinteyttämisen. Asiakkaat voivat olla ammattiurheilijoita tai tavallisia kansalaisia, jotka tarvitsevat ohjausta tavoitteeseensa saavuttamiseen.

Minustako henkilökohtainen valmentaja?

Personal trainerin tulee olla oman lajinsa kiistaton asiantuntija. Jos olet hyvä jossakin lajissa ja haluat opettaa sen saloja muille, voit harkita valmentajaksi ryhtymistä. Kuitenkin, kuten aiemmin totesimme, henkilökohtaisen valmentajan tulee astua asiakkaan kenkiin. Valmentajan on oltava joustava ja keskityttävä siihen, mikä on valmennettavalle asiakkaalle tärkeää ja sopivaa. Asiakasta tulee motivoida, ei painostaa tai pakottaa liikkumaan ja syömään. Treeni ja valmennusohjelmat on toteutettava asiakasta kuunnellen ja kunnioittaen.

Muita hyvän personaltrainerin ominaisuuksia asiantuntijuuden lisäksi ovat:

  • Empatia ja kuuntelukyky
  • Kannustus ja mahdollisuus tutustua uusiin lajeihin
  • Säännöllisyys ja treenin rytmittäminen

Koulutuksia

Toistaiseksi Suomessa personaltraineriksi ei vaadita lainkaan koulutusta, eikä henkilökohtainen valmennus ole lisensoitua. Eri puolilla Suomea valmistuneilla liikuntatieteiden maistereilla lienee paras koulutustausta myös henkilökohtaisena valmentajana toimimiseen, mutta mikään vaatimus tutkinnon suorittaminen ei ole. Muita käytettyjä titteleitä ovat liikunnanohjaaja ja fysioterapeutti sekä toisella asteella on näyttötutkintona mahdollista suorittaa valmentajan ammattitutkinto.

Personal traineriksi on myös mahdollista kouluttautua verkkokurssin tai muutaman päivän kestävän lähiopetuskurssin avulla. Näitä on muun muassa TRAINER4YOU, FAF, FISAF ja TRAINERLAB. Kurssiviidakossa voi olla vaikea suunnistaa, ja myös kursseille osallistujien taso vaihtelee suuresti. Jokaisen henkilökohtaisen valmentajan koulutustausta ja työkokemus alalta ovat erilaisia, joten personaltraineria valitessa kannattaa tutustua valmentajan aikaisempiin työnäytteisiin. Asiakasreferenssit kertovat monesti enemmän kuin sertifikaatit. Erinomaiselta personaltrainerilta vaaditaan myös jatkuvaa uuden tiedon omaksumista. Ala kehittyy, eikä tietyllä tavalla opiskelu lopu koskaan.

Markkinoi osaamistasi

Jotta voit toimia personaltrainerina, tulee sinulla olla ennen kaikkea asiakkaita. Osa henkilökohtaisista valmentajista toimii kuntosalien ja -keskusten palkkalistoilla, toiset taas ovat itsenäisinä yrittäjinä. Valmentajia voi työskennellä myös lajiliittojen, urheilujärjestöjen ja seurojen alaisuudessa.

Yksityisyrittäjänä toimivan personaltrainerin tulee ennen kaikkea olla aktiivinen ja markkinoida osaamistaan erilaisilla verkkokanavilla. Omat verkkosivut on hyvä tehdä, ja niissä kannattaa antaa kattava kuva potentiaaliselle asiakkaalle valmennuksen kuvasta sekä omasta kokemuksesta erilaisissa valmennustehtävissä.

Kanavia on monia, mutta erityisesti Facebookin kuntoilu- ja urheiluaiheiset ryhmät ovat hyvä alku. Henkilökohtainen valmentaja voi myös pitää omaa blogia tai jakaa kuvia ja klippejäInstagramissa. Kaikki seuraajat ovat potentiaalisia asiakkaita, ja sosiaalinen media toimii erinomaisena portfoliona henkilökohtaisen valmentajan osaamisesta.

Palkkaus

Henkilökohtaisten valmentajien palkat eivät ole kiinteitä, vaan vaihtelevat suurellakin välillä. Hyvin usein palkkaus on suoraan verrannollinen trainerin saavuttamaan menestykseen. Asiakkaan maksavat henkilökohtaisen valmentajan palveluista yhden tapaamisen verran n. 50-100€.

Vaikka summat saattavat tuntua suurilta, vaatimattomuus on hyvä heittää romukoppaan, ja osaavan treenarin tulee pyytää palveluistaan summa, joka kattaa kulut ja tuo valmentajalle vielä voittoakin. Aloittelevat yrittäjät alalla kuin alalla alihinnoittelevat helposti osaamisensa ja päätyvät tekemään töitä hyvin pienellä tuntihinnalla.

Hinnoittelu pohjautuu henkilökohtaisen valmentajan koulutukseen, kokemukseen, erityisosaamiseen ja asiakasprofiileihin. Myös maantieteellinen sijainti nostaa tai laskee hintaa. Ei voida olettaa, että Kuopiossa asiakkaat maksavat samoja summia kuin Helsingissä. Asiakkaat ovat kyllä valmiita maksamaan tuloksista, mutta eivät tyhjistä lupauksista.