Harjoitustyypit voidaan jakaa neljään eri kategoriaan: kestävyyteen, voimaharjoituksiin, notkeusharjoituksiin sekä tasapainoon. Vain yhden osa-alueen harjoittaminen ei riitä, sillä parhaan tuloksen saamiseksi on tärkeää tehdä monipuolisia harjoituksia. Ihmisen tulisi liikkua vähintään puolesta tunnista tuntiin päivää kohden, ja aikaan kuuluu niin arjen hyötyliikunta kuin myös eri harjoitusmuodot erikseen. Jotta liikunta olisi pidemmän päälle hyödyllistä sekä kuntoa parantavaa, on myös tärkeää tehostaa tai lisätä liikuntaa 4-6 viikon välein.

Tämä artikkeli kertoo neljä eri harjoitustyyppiä jasivuaa sopivimmat harjoitukset vartalotyypillesi, jonka saat esimerkiksi miettimällä, miltä näytit nuorempana teini-iän aikoihin. Keho muuttuu iän myötä ja saattaa näyttää erilaiselta kuin nuorempana, mutta perimä pysyy samana.

Kestävyys

Kestävyysharjoitukset, jotka tunnetaan myös aerobisina harjoituksina, nostattavat sykettä ja hengitystä. Nämä harjoitteet auttavat koko kehoa. Aerobinen liikunta muun muassa parantaa verenkiertoa, vahvistaa sydäntä sekä keuhkoja, vähentää verenpainetta ja polttaa rasvaa. Hyviä kestävyysharjoituksia ovat esimerkiksi reipas kävely, hölkkä, juoksu, uiminen, pyöräily sekä tanssi.

Mikäli vartalosi on luonnostaan pyöreähkö tai omenanmallinen, vartalotyyppisi nimi on endomorfi. Tälle vartalotyypille kestävyysharjoitukset ovat erityisen tärkeitä. Tämä johtuu siitä, että vaikka endomorfit pystyy yleensä kehittämään lihasmassaa tasaisesti, paino voi nousta herkästi. Voimaharjoitteiden lisäksi kannattaa siis ottaa mukaan aerobinen liikunta sekä keskivartalon kehittäminen.

Voimaharjoittelu

Ikääntymisen myötä menetämme lihasmassaa, joten on tärkeää pitää sitä yllä voimaharjoittelun avulla. Säännöllinen voimaharjoitteiden tekeminen auttaa myös jokapäiväisissä askareissa, kuten esimerkiksi ostoskassien kanniskelussa sekä yleisesti painavien asioiden nostamisen kanssa. Voimaharjoittelu on hyödyllistä myös muullakin tapaa. Se voi muun muassa vähentää verensokerin arvoja, auttaa painonhallinnassa sekä parantaa ryhtiä.

Turvallisin vaihtoehto on mennä fysioterapeutille tai hankkia henkilökohtainen valmentaja kuntosalilta, jotta saat itsellesi sopivan voimaharjoittelusuunnitelman ja myös neuvoja oikeaoppisiin harjoituksiin. Voimaharjoittelussa on tärkeää osata oikea tekniikka liikkeitä tehdessä, koska väärintehdyt liikkeet voivat vahingoittaa kehoa tai aiheuttaa revähdyksiä.

Mikäli vartalotyyppisi on hoikka kevytrakenteisella luustolla ja ilman suurta lihasmassaa, vartalotyyppisi on nimeltään ektomorfi. Tämän tyypin on yleensä helpompi pitää rasva ja painonnousu kurissa – varsinkin nuoremmalla iällä, mutta lihasmassan kehittäminen voi tuottaa hankaluuksia. Tämän vuoksi ektomorfien on tärkeää tehdä voimaharjoituksia, esimerkiksi koko kehoa kuormittavilla liikkeillä sekä vapailla painoilla.

Notkeus

Myös notkeus heikkenee iän myötä. Sitä on kuitenkin tärkeää ylläpitää, sillä sen heikkeneminen voi johtaa esimerkiksi lihaskramppeihin, suonenvetoihin, nivelkipuihin ja kaatumisiin. Se voi myös vaikeuttaa täysin arkipäiväisiä asioita, kuten kengännauhojen solmimista. Parhainta olisi venytellä joka päivä – kuitenkin vähintään 3-4 kertaa viikossa, mikäli päivittäinen venyttely ei onnistu. Se tekee lihaksista notkeampia, parantaa liikerataa ja vähentää lihaskipuja sekä loukkaantumisvaaraa.

Mikäli vartalotyyppisi on luontaisesti atleettinen ja lihasmassan kasvattaminen on sinulle helppoa, vartalotyyppisi on mesoformi. Sen tunnistaa ulkoisesti siitä, että yleensä hartiat ovat hiukan leveämmät kuin lantio sekä rasvan ja lihasten suhde ovat tasapainossa. Mesoformeilla on usein kuitenkin hankaluuksia notkeuden kanssa, joten treenissä kannattaa panostaa säännölliseen kehonhuoltoon sekä liikkumista edistäviin liikkeisiin.

Tasapaino

Kuten muut aiemmin mainitut seikat, myös tasapainoin ylläpitäminen on ennen kaikkea tärkeää ikääntyessämme, kun tasapainoelimet ja lihasmassa heikentyvät. Se on myös erityisen tärkeää fyysisesti kuormittavassa työssä. Tasapainoon vaikuttaa monet eri asiat, kuten lihasmassa, näkö, sisäkorva ja nivelet. On siis erityisen tärkeää pitää huolta itsestään ja huomioida, mikäli jokin kehonosa heikkenee.

Tasapainoa voi myös harjoitella liikkumalla, ja sen harjoittamisen aloitus ole koskaan liian aikaista. Hyviä liikuntamuotoja tasapainon parantamiseen ovat esimerkiksi jooga sekä tai chi. On kuitenkin olemassa erilaisia harjoitusliikkeitä, joilla voi parantaa tasapainoa, esimerkiksi yhdellä jalalla seisominen silmät kiinni tai auki.